Hoe vraag je het praktijkexamen aan en waarom heb je hierbij DigiD nodig?

 

Het praktijkexamen wordt door de rijschool voor je aangevraagd zodra je dit met je rijinstructeur hebt overlegd. Er kan rekening gehouden worden met de dagen en/of tijden waarop je geen examen kunt doen. Die aanvraag gaat volledig via de computer. Je moet de rijschool wel eerst machtigen met DigiD om een examen te kunnen aanvragen. Deze machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd.              

Rijschool machtigen
 

Hoe krijg je bericht over je examen?

 

Als de rijschool het examen voor je heeft ingepland, krijg je hiervan bericht via de e-mail. Als je tenminste het e-mailadres hebt ingevuld bij "Rijschool machtigen", anders ontvang je dit via de rijschool. Je ontvangt dan een oproep voor het examen, een Eigen Verklaring en een zelfreflectieformulier.

 

De Eigen Verklaring?

 

De rijschool kan de Eigen verklaring voor je invullen en digitaal opsturen. De instructeur zal je eerst vragen om de Eigen Verklaring goed door te lezen om te kijken of je alle vragen met "Nee" kunt beantwoorden. Kun je al de vragen met "Nee" beantwoorden? Dan zal de Eigen Verklaring door de rijschool digitaal naar het CBR worden verzonden en zal je deze tijdens het praktijkexamen moeten ondertekenen.

 

Heb je 1 of meerdere vragen met "Ja" moeten beantwoorden, dan zul je een papieren Eigen Verklaring moeten invullen waarop ook een aantekening van een arts moet staan. In dit geval moet je dit direct aan de rijschool melden omdat er anders grote vertraging kan ontstaan bij het aanvragen van het examen. De rijschool zal deze papieren Eigen Verklaring opsturen naar het CBR.

 

Wat allemaal meenemen naar het praktijkexamen?

 
 • een geldig legitimatiebewijs

 • de oproepkaart

 • de geprinte Eigen Verklaring

 • het zelfreflectieformulier. Dit formulier vul je vóór het examen in met je sterke en minder sterke punten in het verkeer.

Wat kun je verwachten tijdens het praktijkexamen, voordat je in de auto stapt?

 
Nadat je bent opgeroepen in de wachtruimte van het CBR voor het praktijkexamen, begint het dan echt. Je neemt plaats tegenover de examinator. Hier laat je een geldig legitimatiebewijs zien zodat de examinator deze kan controleren. Tevens overhandig je het zelfreflectieformulier en onderteken je de eigen verklaring. Daarna legt de examinator in het kort uit wat hij van je verwacht.
 
Hierna loop je samen naar de auto, je eigen lesauto, waarbij er eerst een ogentest wordt gedaan. Op 25 meter afstand zal je een kenteken van een stilstaande auto moeten kunnen opnoemen. Je rijinstructeur mag mee met het examen.
 
Vervolgens worden er enkele vragen gesteld. Dit kan gaan over de banden, de controlepunten onder de motorkap of over de schakelaars en meters op het dashboard. Soms controleert de examinator de verlichting van de auto, je moet dan de verlichting, de richtingaanwijzers en de remlichten even aan en uit doen.
 
Wat kun je verwachten tijdens het praktijkexamen, het rijden zelf?
 
Daarna begint het rijden! Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt autorijden, dus bijvoorbeeld zelf letten op de borden, zelf bepalen wanneer je inhaalt, de voorrangsregels toepassen, enz. Als je slaagt mag je tenslotte alleen met een auto de weg op.

 

Een gedeelte van de rit ( 10 tot 15 minuten ) moet je zelfstandig rijden, dus zonder aanwijzingen van de examinator. Dit kan door:

 
 • van of naar een bekend punt rijden;

 • met behulp van het navigatiesysteem te rijden;

 • of door het krijgen van 3 tot 5 opdrachten ( clusters).

Welke bijzondere manoeuvres kun je verwachten?

 

Tijdens je examenrit krijg je twee bijzondere manoeuvres:

 

 • Je kunt een keeropdracht krijgen. Je keert de auto dan op eigen inzicht. Hoe je dit doet mag je zelf bepalen.

 • Je kunt een parkeeropdracht krijgen. Je parkeert de auto dan op eigen inzicht bij een door de examinator aangegeven object.

 • Je kunt een stopdracht krijgen. Je brengt dan de auto tot stilstand achter een geparkeerde auto en rijdt vervolgens weer weg.

 • Je kunt een hellingproef krijgen. Je stopt dan op een helling om vervolgens weg te rijden zonder achteruit te rijden.

Situatiebevraging?

 

Na een situatie, bijvoorbeeld een kruising, laat de examinator je stoppen om enige vragen te stellen over deze situatie.

 

Geslaagd en je rijbewijs aanvragen?

 

De uitslag hoor je direct na het examen in het examencentrum. Als je bent geslaagd dan bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je om te kijken of dit een beetje overeenkomt met de werkelijkheid.

 

In je woonplaats bij het gemeentehuis kun je het rijbewijs aanvragen. Niet vergeten een pasfoto en je legitimatiebewijs mee te nemen! Dit gaat ongeveer een week duren en die tijd mag je nog niet rijden.

 

Niet geslaagd?

 

Als je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen er onvoldoende waren en het zelfreflectieformulier zal met je worden doorgenomen.

 

En wat nu als je vier keer bent gezakt?

 

Als je vier keer bent gezakt binnen vijf jaar dan word je doorverwezen naar het BNOR (Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid).